Oslo en St Petersburg
Blijf op de hoogte en volg Laura
24 November 2012 | Estland, Tallinn
Op zaterdag 10 November ben ik samen met Cynthia, Sabrina (mijn ‘huisgenootjes’), Franziska en Aygül naar Oslo gevlogen. Onze vlucht vertrok om 10.30 en om 11 uur plaatselijke tijd kwamen we aan op het vliegtuig. Anders dan in Stockholm rijden de bussen hier per vliegtuig en niet op een tijdschema en hoefden we dus niet te wachten op de bus. Na ongeveer een uur in de bus kwamen we aan in het centrum van Oslo. Het platteland hier lijkt precies op Stockholm. In Oslo zijn we eerst op zoek gegaan naar een information point. Die hadden we na een half uur, met hulp van een hotel, gevonden. Daar een kaart gehaald en info wat we konden doen. Daarna naar ons hostel om in te checken en onze tassen te dumpen. Daarna hebben we door de stad gelopen en de gebouwen bekeken. Oslo heeft erg veel mooie moderne gebouwen. Vooral het opera gebouw is echt geweldig. We verbleven maar één nacht in het hostel, omdat één nacht 32 euro kosten in een drom met acht bedden. Oslo was erg duur. Ook het eten was erg duur. We hadden dit niet heel erg verwacht, omdat Stockholm uiteindelijk heel erg mee viel. We hadden niet zo’n groot verschil verwacht tussen deze twee landen. Na thuiskomt in Tallinn kwamen we erachter dat Oslo één van de duurste steden ter wereld is. Op zondag zijn we eerst naar het busstation gelopen om onze tassen daar in een locker te stoppen. Dan hoefden we daar niet de hele dag mee rond te lopen. Ik ben Cynthia verder gegaan met rond lopen door de stad, terwijl de anderen naar de beroemde skischans gingen (Holmenkollen). Na het paleis en het parlement te hebben gezien, zijn we in de bus gestapt naar het Fram museum. Dit is een museum over de poolexpedities, waar ze één van de schepen in hebben nagebouwd. Je kan het hele schip van binnen zien. Om 16.00 hadden we weer met de anderen afgesproken en zijn we naar een beeldentuin gegaan. De beelden waren bijzonder, maar met ze zonsondergang zag alles er mooi uit. Daarna eten en naar de film. De tweede nacht hadden we besloten om geen hostel te nemen, omdat de bus naar het vliegveld om 4.00 vertrok. We moesten daarom iets te doen hebben in de avond. Na de bioscoop zijn we naar het busstation gegaan om te wachten op onze bus. We moesten nog 4 uur wachten en we hebben voornamelijk geprobeerd te slapen, gekletst, film gekeken en gelezen. Om 4.00 dus met de bus naar het vliegveld om om 7.00 met het vliegtuig naar Tallinn te vertrekken. We kwamen om 10.00 plaatselijke tijd aan en rond 11 uur waren we terug in het hostel. Om bezig te blijven en niet in slaap te vallen heb ik met Sabrina de was gedaan en hebben we uitgebreid boodschappen gedaan. Daarna vroeg op bed!
Op donderdag, 15 Oktober ben ik met Lucie, Cynthia en Sabrina naar St Petersburg geweest. We zijn met de bus gegaan en de tocht duurde in totaal ongeveer 6 uur. Na twee en een half uur in de bus kwamen we aan in Narva, bij de grens. Om in Rusland te komen moet je langs 4 grensposten. De eerste post is in Estland. Hier worden je paspoorten ingenomen om te controleren. Nadat je de paspoorten weer terug hebt gekregen rijd je over de brug naar Rusland. Meteen na de brug is er een controle om te controleren of je een visum hebt. Bij de derde stop moet je met al je bagage de bus uit en wordt je paspoort gecontroleerd en krijg je een stempel. Alle bagage moet de bus uit, omdat de bus wordt gecontroleerd. De bagage zelf wordt niet gecontroleerd. Nadat iedereen is gecontroleerd rij je naar de vierde post. Daar wordt gecontroleerd of je een stempel hebt en dan ben je eindelijk officieel in Rusland. Na nog eens twee en een half uur waren we in St Petersburg. We kwamen daar om 17.30 plaatselijke tijd aan. Er is een tijdsverschil van twee uur met Tallinn. Ze kennen hier geen zomer/winter tijd wat als voordeel heeft dat het pas om 18 uur donker wordt in plaats van om 16 uur. Eenmaal in St Petersburg kwamen we erachter dat we vergeten waren op te zoeken waar ons hostel was. Na het raadplegen van de kaart in het metrostation hadden we de straat gevonden en moesten we één halte met de metro. Ik was nog niet eerder met de metro geweest en toen we eenmaal op de roltrap stonden, bleek hoe diep de metro was en vond ik het allemaal niet zo leuk meer. Blijkbaar heeft St Petersburg een van de diepste metro’s in de wereld. Dat wil ik wel geloven want het duurde echt twee minuten op de roltrap voordat je bij het einde was. En je kon het einde pas zien als je er bijna was. En de roltrap ging best wel snel en is best wel steil dus je kan wel voorstellen hoe dat was. Bij de volgende stop zijn we uitgestapt en hadden we de goede straat gevonden. Na hulp van een hotel wisten we ook het nummer en konden we naar ons hostel lopen. Toen we eindelijk op de juiste plek waren duurde het even voordat we de ingang hadden gevonden, want er was alleen maar een heel klein bordje naast de deur. Het hostel was heel fijn en het zag er precies zo uit als op de foto’s. Uit ervaring weet ik dat dat niet altijd zo is en van Rusland had ik niet heel veel verwacht. Maar het was dus heel mooi en gezellig en heel fijn. Na eten te hebben gehaald hebben we plannen gemaakt voor de rest van de dagen. Op vrijdag hebben we zo ongeveer alle gebouwen in het centrum gezien. Heel veel kerken, kathedralen en paleizen. We zijn ook naar het Heritage geweest. Als studenten mochten we gratis naar binnen in het museum. Het museum zelf was niet leuk, maar zo konden we het gebouw van binnen bekijken en het was echt heel erg mooi. We hadden op vrijdag zoveel gelopen dat we op zaterdag iets minder gemotiveerd waren. Het weer hielp ook niet, want het regende. We gingen met de metro naar een ander gedeelte van de stad om het Peter Paul fortress te bekijken. Dit bleek helaas onder renovatie te zijn dus was er niet heel veel te zien. We hebben toen maar thee gedronken in een café. We zijn aan het begin van de middag weer naar het hostel gegaan om te relaxen en we zijn naar de supermarkt geweest. Op zondag vertrokken we weer naar Tallinn. ’s Ochtends hebben we het laatste deel van de stad gezien en hebben we eindelijk de kerk gezien die we vanaf een kerk in het centrum hadden gezien. ’s Middags ben ik met Sabrina naar een winkelcentrum geweest om onze laatst roebels uit te geven en om 17.35 vertrok onze bus naar Tallinn. Het weekend was heel erg geslaagd en de russen zijn een stuk minder eng dan ik dacht. Ze zijn eigenlijk heel behulpzaam. Als we op en straathoek naar de kaart stonden te kijken kwamen ze naar je toe om te helpen. Helaas spraken zij geen engels en wij geen russich, maar het was wel aardig bedoelt. Alleen de mannen in uniform vonden we creepy. En die waren er best wel heel veel. We waren rond 22 uur plaatselijke tijd weer terug in Tallinn en zijn snel naar bed gegaan.
Na een paar dagen hard studeren en ik vrijdag met Sabrina en Lucie naar Seaplane Harbour geweest. Dit is een museum met een onderzeeër waar je in kan. De onderzeeër is sinds 2012 in het museum heeft echt dienst gedaan in het leger. Er was niet heel veel te zien in het museum naast de onderzeeër, maar je kon er in en alles zien en dat was wel heel cool.
En vandaag is de kerstmarkt geopend! Daar moesten we natuurlijk wel heen. Het is echt heel schattig en mooi versierd en er is een podium waar de hele dag optredens zijn. Ze hebben we super veel leuke dingen en ik heb veel souvenirs kunnen kopen. Na een kop chocolade melk (en Estse gluhwien voor de rest) zijn we naar een Italiaans restaurant geweest en heb ik eindelijk weer een keertje pizza kunnen eten.
Donderdag (29 November) ga ik beginnen aan de laatste trip deze maand: Lapland. Deze trip is georganiseerd door ESN en ik ben heel benieuwd en ik heb er heel veel zin. Helaas ligt er op dit moment geen sneeuw, maar hopelijk volgende week wel! Als ik terug ben zal ik laten weten hoe het was!
Liefs, Laura
25 November 2012 - 17:15
Anneke:
Hoi Laura,
Leuke dingen doe je daar, je leert wel veel plaatsen kennen. Mooi om je plaatjes te zien, vooral van St Petersburg natuurlijk. Jammer dat je het niet naar je zin had in de Hermitage, en dat het Peter&Paul fort gesloten was, beide vond ik wel indrukwekkend. En het klopt dat de russen daar heel behulpzaam zijn, dat heb ik ook meerdere malen ondervonden daar. Toen ik er was, was het in de periode van de 'witte nachten', als de zon nauwelijks ondergaat. Mooi was toen een boottocht over de Neva midden in de nacht, alle bruggen open en verlicht. Nu zal het wel het tegenovergestelde zijn.
Hoe is het met de donkere dagen? Veel plezier in Lapland, dat zal ook bijzonder wezen. Misschien zie je wel het noorderlicht!
groetjes,
Anneke -
27 November 2012 - 01:24
Nynke:
Haha, wij moeten maar snel naar Londen en daar ook maar heel veel met de metro! -
28 November 2012 - 11:19
Janneke:
Hoi Laura, Ja Oslo is de duurste stad van Europa. Daarom wilden W. en ik er dit jaar niet heen. We vonden Stockholm l zo duur. Toch is het een mooie stad. St. Petersburg zijn Jan en ik in '98 een dag of 10 geweest, maar dat was begeleid met een groepje. Niet dat we dat altjd leuk vonden, we zijn hem ook wel eens gesmeerd [en meteen verdwaald!] We vonden de stad heel bijzonder. De Hermitage is inderdaad om gek vn te worden, maar het gebouw is mooi. We konden toen wel in Peter en Paul. De stad was toen echter nog niet helemaal bekomen van de Sovjet tijd.
Wel bedankt voor je mooie kaart, kwam gister. Vlot hoor in 4 dagen over! Eng hoor die metro,niks voor mij. Wij hadden toen een eigen bus, dus geen enge trappen. Je kunt beter naar N.Y. gaan voortaan, daar ligt de metro vlak onder het asfalt bij wijze van spreken, maar is dan ook meer dan 100 jaar oud. En dat merk j, geen enkele roltrap in die hele stad.
Ja de Russen zijn aardig dat herinner ik me ook. Wij hadden toen ook de witte nachten.Maar je zult in Lapland eerder donkere nachten meemaken.Lfs. J.